Benekli İparhan – Spotted Fritillary – Red-Band Fritillary – Melitaea didyma


Sistematik

Familya: Nymphalidae
Hipparchia fatua
Sistematikçi :Esper, 1778
İngilizce adı :Spotted Fritillary

Genel Özellikler

Varyanta çok açık bir türdür. Büyüklükleri, desenleri çok değişken olabilir. Erkeklerin kanat üstü kırmızıya yakın parlak koyu turuncudur. Dişiler ise daha soluk turuncudur. Kimi dişi bireylerde özellikle ön kanat rengi griye yakındır. Kanat üstündeki kenar alt (submarjinal benekleri yuvarlak ya da kareye yakındır. Kanat alt yüzleri açık krem renklidir. Postdiskal (orta dış) ve bazal bölgelerde iki turuncu bant taşır.

Türkiye Dağılımı

Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edime, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İçel, İstanbul, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Tunceli, Urfa, Uşak, Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Şırnak. Ardahan. Iğdır.

Dünya Dağılımı

Afrika’nın Kuzeybatısı, Güney ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, İran, Afganistan, Pakistan, Kazakistan, Rusya, Moğolistan, Çin.

Yaşam Döngüsü

Mayıs-Eylül arası uçarlar. Yaşadıkları yere göre değişikli gösterir.

Davranış

Çok farklı alanlarda yaşayabilen bir türdür. Kuru çiçekli yerlerde, ormanlık ve çalılık açıklıklarda, çayırlarda, kuru kayalık alanlarda, görülebilir.
Rakım sorunu da pek yoktur. Deniz seviyesinden 2300 metrelere kadar görülebilir.
Tırtılları Plantago, Veronica, Viola, Scrophularia, Linaria, Dianthus familyalarından bitkilerle beslenip gelişir.

Benzer Türler ve Ayırt Edilme Yöntemleri

Benzer türlerden ayırmak zor değildir. Benzer türler olan Güzel İparhan (Melitaea trivia), İranlı İparhan (Melitaea persea) ve Kafkasyalı İparhan (Melitaea İnterrupta’nın aksine, kanat üstündeki submarjinal (kenar alt) benekler hilal değil, yuvarlak ya da kareye yakın şekildedir. Arka kanat alt yüzündeki postdiskal (orta dış) turuncu bandın kenarlarındaki siyah çizgiler de benzer türlere göre daha kalındır, diğerleri daha çok hilale yakın şekillerde olup dışa kıvrılmışken didyma’da ya düzdür ya da içe kıvrılmıştır.

Kaynak: Trakel

 

Fotoğrafları