Kırlangıçkuyruk – Papilio machaon

 

Papilionidae (Papilionidae) familyasından kanat açıklığı 6–7 cm olan bir kelebek türü. İsmini arka kanatlarının altındaki kuyruklardan alan bu tür Şubat-Eylül ayları arasında görülebilir. Kuyrukları antene benzediği için avcı kuşlar kanat ucunu baş sanarak buraya saldırır. Bu sayede kendini korumuş olur.

Genel Özellikler
Hakim renk sarıdır. Sarı zemin üstünde siyah damar ve benekler göze çarpar. Alt kanat kenarları mavi şeritli, alt kanatların ucunda birer turuncu nokta ve yanlarında birer sivri kuyruk uzantısı mevcuttur. 1. nesil kelebeklerin sarı rengi biraz daha koyudur. Erkek ve dişilerin renk ve desenleri aynıdır. Tüm kelebeklerin dişileri erkeklerden daha iridir. 2. nesil dişiler oldukça iridir. Ergin kelebekler Kadife çiçeği, Lantana camara (Ağaç minesi) gibi süs bitkileri ve Kekik, Hayıt çiçeği gibi doğal bitkileri severler. Kanat genişliği: 60-70 mm.

Türkiye Dağılımı
Tüm bölgeler.

Dünya Dağılımı
Tüm Avrupa ülkelerinde ve Akdeniz kıyılarında, Asya ülkelerinde ve Kuzey Amerika’da bulunur.

Yaşam Döngüsü
3 nesil oluştururlar; mart-mayıs, haziran-ağustos, eylül-ekim aylarında, tüm sezon boyunca görülebilirler.

Davranış
3000 m. yüksekliklere kadar görülür.Larvaları maydanozgillerle beslenir. 1. nesil larvalar Foeniculum vulgare, 2. ve 3. nesiller ise Şeytan otu (Devil grass) veya Maydanoz bitkisi ile beslenir.

Benzer türler ve ayırt etme bilgisi bulunamadı
Koruma Statüsü
LC – düşük riskli

 

Fotoğrafları