Hazırlayan: Erdoğan DEDE

Fotoğraflarda Detay mı Seviyorsunuz?


Makro fotoğrafçılık dünyasına Hoş geldiniz.

Makro Fotoğraflar Makro objektif adı verilen objektif ile yapılıyor. Bu lensler fotoğraflayacağınız objeyi normalden daha yakın mesafeden odaklayarak, objenin detaylı fotoğraflarını kaydetmenizi sağlıyor.
Makro fotoğrafçılık, bakmakla görmek arasındaki farkı ortaya koyan en önemli fotoğrafçılık dallarından biridir.. Her zaman etrafımızda gördüğümüz ama dikkat etmediğimiz sinekler, böcekler, kelebekler ve bitkiler makro fotoğraflandığında bizde uyandırdığı etki tamamen farklı olacaktır. Makro fotoğrafdaki en önemli etkenlerden biri de çıplak gözle göremediğimiz detayları en ince ayrıntısına kadar görebilmemizdir..

Makro Fotoğraf Çekiminde Alan Derinliği ne olmalı?

Makro Fotoğraf çekiminde objemizi tam karşımıza alarak arka planda bir alan derinliği oluşturmalıyız, çünkü çekim yapacağınız objeye yaklaştıkça net alan derinliğiniz azalacaktır. Objemizin tamamının net olabilmesi için diyaframımızı kısarak net alan derinliğimizi artırmamız gereklidir.

Kapalı Alanda Makro fotoğraf çekimi

Stüdyo ortamında çalışırken dış etkenler bertaraf edildiği için sorun yaşamazsınız. Tripod, Uygun ışık kaynakları, Çekim masası ve soft ışık elde edebilmek için ürün çadırı veya softbox ve arka fonlar kullanarak fotoğrafları çekebilirsiniz.

Doğada Makro Fotoğraf Çekimi

Doğada makro fotoğraf çekimi yapacaksanız, Rüzgar, ışık açısı ve objenize yaklaşabileceğiniz doğal ortam uygun olmayabilir. Bu etkenleri bertaraf edebilmek için, Eğer çekimi öğlen saatlerinde yapıyorsanız ve sert ışık varsa Makro fotoğrafçılığın olmazsa olmazlarından olan Beyaz Şemsiye kullanarak ışığı softlaştırabilirsiniz.
Rüzgarlı bir havada makro fotoğraf çekiyorsanız ( Mesela Çiçek ), Rüzgarı kesmek için karton veya plastik kutular kullanabilirsiniz. Şeffaf plastik (mesela Pet şişe) kullanırsanız yanlardan gelen ışığıda kesmemiş olursunuz. Ayrıca Ring Flaş Kullanarak objenizin eşit miktarda ışık almasını sağlayabilirsiniz.
Çekim yaparken mutlaka ortam uygunsa tripod veya monopod kullanmanızı sağlıklı sonuçlar almanız için tavsiye edeceğim.
Fotoğrafını kaydetmeye çalıştığınız obje hareketli ise (Mesela Kelebek, Böcek, Sinek) bütün koşullar değişecektir. Öncelikle objenizi durağan yakalamaya çalışacaksınız. Makinenizin sensör duyarılığınızı artırmanız (ISO), dolayısıyla Enstantane Sürenizi düşürmeniz gerekiyor. Objenize çok sessiz yaklaşmalı uygun açıyı bulunca da fotoğraflamalısınız. Işığı arkanıza alıp çekim yapabileceğiniz gibi Ters Işık kullanarak da çekim yapabilirsiniz.
Işığınızın ve şansınız hep yayınızda olması dileklerimle.