Yeni Benekli Melek Kelebeği – Eastern Bath White


Sistematik
Pieridae
Pontia edusa

Genel Özellikler
Yeni benekli melek ülkemizde yaygın olarak görülen bir türdür. Kanat üstü siyah ve beyaz desenlerden oluşur. Erkekte arka kanat genellikle düz beyaz iken dişide siyah beneklerden oluşan kenar bandı vardır. Ön kanat altı ve üstünde görülen disksel beneğin şekli, benzer türlerden ayırmak adına önemlidir. Kanat altında ise desenler yeşil-beyazdır. Disksel beneğin merkezi yeşil iken etrafında siyah çeper vardır. Kanat üstünde ise diklemesine kesilmiş iki parçalı ve benzer türlere göre daha geniştir. Kanat uzunluğu çok değişkendir. Çok küçük ve çok büyük bireyler görülebilir.

Türkiye Dağılımı
Bütün bölgelerde görülür.

Dünya Dağılımı
Orta ve Doğu Avrupa, Balkanlar, Türkiye, İran, Irak, Batı Asya. (40 ve 65 kuzey paralel daireleri arası.)

Yaşam Döngüsü
Mart-Ekim ayları aasında uçar.
0-2300 rakımlar arasında görülür.
Yaşam alanları çok çeşitlidir. Taşlık arazilerden çiçekli çayırlara kadar çok çeşitli yerlerde görülebilir.
Konukçu bitkiler : Reseda ssp, Cruciferae ssp..

Davranış
Yumurtalarını genellikle yaprakların altlarına koyar. Tırtıllar genellikle çiçekler ve gelişmekte olan tohumlarla beslenir. Pupa olarak kış uykusuna yatar.

Benzer Türler ve Ayırt Edilme Yöntemleri
Benekli melek (Pontia daplidice) ile morfolojik olarak ayrılmaları imkansızdır. Erkek genitali ile ayırım mümkün görülse de kesin ayrım için genetik inceleme gerekir.
Benzer türlerden Küçük benekli meleğin (Pontia chloridice) kanat altı sarı tonlar içerir. Dorukların benekli meleği (Pontia callidice) de özgün kanat alt deseni, içi dolu disksel beneği ile farklıdır. Yeni benekli meleği karıştırmanın en mümkün olduğu tür kendi ailesinden değil, Euchloelerden biri olan E. ausonia yani Dağ öyklösüdür. Dağ öyklösünün kanat üstündeki disksel beneği daha incedir. Kanat altındaki yeşil desenlerin renk tonu Yeni meleğin aksine tekdüze değildir. Disksel benek de yeşil ton içermez.

Fotoğrafları